Projecten en publicaties

9.-oa-clavicula-sk4

Projecten

Fysisch antropologisch onderzoek van 18e en begin 19e-eeuwse begravingen uit de Nieuwstadskerk te Zutphen. Naast dit onderzoek is ook een kwalitatief en kwantitatief vergelijkend onderzoek uitgevoerd naar vier skeletpopulaties uit andere opgravingen in binnen- en buitenland alsmede historisch onderzoek naar grafboeken en een kwalitatief bureauonderzoek naar eetgewoonten in deze periode.

Afstudeerbegeleiding bij Saxion Next Hogeschool Deventer (HBO Archeologie)

Fysisch antropologisch onderzoek van inhumaties  uit de opgraving Ewijk Keizershoeve I voor ADC archeoprojecten.

Fysisch antropologisch onderzoek van inhumaties uit de opgraving Ewijk Keizershoeve II voor ADC archeoprojecten

Fysisch antropologisch onderzoek van inhumaties uit de opgraving Geldermalsen Meteren de Plantage voor ADC Archeoprojecten.

Quick-scan menselijk botmateriaal Born-Kempstraat voor de gemeente Sittard-Geleen

Analyse menselijk botmateriaal begraafplaats voor de gemeente Sittard-Geleen.

Opgraven en determineren menselijk botmateriaal bij de dorpskerk van Heinkenszand voor ADC Archeoprojecten.

Fysisch-antropologische begeleiding van de opgraving rond de kerk van Lochem voor ADC Archeoprojecten

Quick-scan menselijk botmateriaal voor de gemeente Bunschoten

Fysisch-antropologische begeleiding van de opgraving Kerkstraat te Hoeselt (België) voor Condor Archaeological Research en determinatie van het menselijk botmateriaal

Fysisch-antropologische determinatie en rapportage van het menselijk botmateriaal afkomstig van de opgraving in de NH-kerk te Leimuiden voor IDDS Archeologie

Fysisch-antropologische begeleiding van de opgraving Bonderstraat te Lafelt voor Condor Archaeological Research en determinatie van het menselijk botmateriaal

Fysisch-antropologische determinatie en rapportage van menselijk botmateriaal afkomstig uit Riemst voor het Ename Expertisecentrum voor Erfgoedontsluiting

Fysisch-antropologische determinatie en rapportage van het menselijk botmateriaal afkomstig van de opgraving Lafelt Bonderstraat voor het Agentschap Onroerend Erfgoed Vlaanderen

Determinatie en analyse van menselijk crematiemateriaal afkomstig van de opgraving Eikenveld te Geel voor Condor Archaeological Research

Determinatie en analyse van menselijk crematiemateriaal afkomstig van de opgraving te Cuijk voor Earth Integrated Archaelogy

Determinatie en analyse van menselijk crematiemateriaal afkomstig van de opgraving te Buren voor Earth Integrated Archaeology

Determinatie en analyse van menselijk crematiemateriaal afkomstig van de opgraving Hever Stationsstraat voor ADC Archeoprojecten

Fysisch antropologische veldbegeleiding in Rijswijk voor de gemeente Rijswijk.

Fysisch antropologische determinatie van crematiemateriaal afkomstig van de opgraving Pastoor Blaisseweg te Drempt, gemeente Doesburg voor RAAP Archeologisch Adviesbureau.

Fysisch antropologische veldbegeleiding van het proefsleuvenonderzoek te Oud-Rekem (België) voor Condor Archaeological Research.

Fysisch antropologische begeleiding in de kapel van de grote Basiliek te Tongeren voor ARON Archeologisch Projectbureau.

Fysisch antropologische waardering van crematiemateriaal uit Doesburg voor Synthegra Archeologie.

Fysisch antropologische determinatie van crematiemateriaal afkomstig van de opgraving Zeddamseweg te Braamt voor Econsultancy.

Fysisch antropologische determinatie van crematiemateriaal afkomstig van een oude opgraving te Leersum voor de werkgroep archeologie Leersum.

Fysisch antropologische determinatie van crematiemateriaal afkomstig van de opgraving Lanaken Europark voor Condor Archaeological Research.

Fysisch antropologische determinatie van crematiemateriaal afkomstig van het proefsleuvenonderzoek te Elspeet voor Transect b.v.

Fysisch antropologische veldbegeleiding en determinatie van twee keldergraven te Escharen voor Econsultancy.

Fysisch antropologische veldbegeleiding  en determinatie van de inhumaties afkomstig van de opgraving te Munsterbilzen Perronstraat voor ARON Archeologisch Projectbureau.

Fysisch antropologische determinatie van crematiemateriaal afkomstig van het proefsleuvenonderzoek Hanssum te Neer voor ADC Archeoprojecten.

Fysisch antropologische determinatie van crematiemateriaal afkomstig van het proefsleuvenonderzoek Vlaardingen Park Drieënhuizen voor ADC Archeoprojecten.

Fysisch antropologische determinatie van het menselijk skeletmateriaal afkomstig uit de tuin van Kasteel de Keverberg te Kessel (‘Baron Frits’) voor RAAP.

Fysisch antropologische determinatie van het menselijk skeletmateriaal afkomstig van de opgraving Paardenmarkt Artilleriemagazijn te Delft voor de Gemeente Delft.

Fysisch antropologische determinatie van het menselijk skeletmateriaal afkomstig van de opgraving Markt Nieuwe Kerk te Delft voor de Gemeente Delft.

Fysisch antropologische determinatie van het menselijk skeletmateriaal afkomstig van de opgraving ‘Gingelom-Hekberg’ voor ARON Archeologisch Projectbureau.

Fysisch antropologische determinatie van menselijk skeletmateriaal afkomstig van de opgraving ‘Gent Minnemeers’ voor BAAC Vlaanderen.

Fysisch antroplogische waardering van menselijk skeletmateriaal afkomstig van het proefsleuvenonderzoek ‘Aarsele-Dorp’ voor BAAC Vlaanderen.

Fysisch antroplogische waardering van crematiemateriaal afkomstig van de opgraving ‘s Gravenvoeren-Hoeneveldje voor ARON Archeologisch Projectbureau.

Fysisch antropologische determinatie van het menselijk botmateriaal afkomstig van de opgraving Rijswijk Sir Winston Churchilllaan voor de Gemeente Rijswijk.

Fysisch antroplogische waardering en determinatie van crematiemateriaal afkomstig van de opgraving ‘Bachte-Maria-Leerne’ voor De Logi & Hoorne bvba.

Fysisch antroplogische waardering van crematiemateriaal afkomstig van de opgraving Tongeren Vermeulenstaat voor ARON bvba.

Fysisch antropologische veldbegeleiding van de opgraving Halle Beestenmarkt voor Studiebureau Archeologie.

Fysisch antropologische veldbegeleiding van de opgraving Leuven Bottelarij voor Studiebureau Archeologie.

Fysisch antropologische veldbegeleiding van de opgraving Antwerpen Falconrui voor All-Archeo bvba.

Fysisch antroplogische waardering van menselijk botmateriaal afkomstig van het proefsleuvenonderzoek Eisden Vrijthof voor ARON bvba.

Fysisch antropologische determinatie van crematiemateriaal afkomstig van de opgraving Dwingeloo Lheeweg voor Transect bv.

Verplaatsing en determinatie ‘boomzerkskelet’ Museum de Domijnen te Sittard

College Fysische Antropologie voor de Museum Jeugd Universiteit

Determinatie en analyse inhumatiemateriaal afkomstig van de opgraving Leuven Bottelarij voor Studiebureau Archeologie bvba

Determinatie verbrand botmateriaal voor Bodac B.V.

Determinatie en analyse inhumatiemateriaal afkomstig van de opgraving te Moorsele voor Ruben Willaert bvba

Fysisch antropologische begeleiding archeologische opgraving Weert Recollectenstraat voor Aeres Milieu.

Determinatie en analyse inhumatiemateriaal afkomstig van de opgraving Parike-St. Lambertuskerk voor Ruben Willaert bvba.

Fysisch antropologische quick-scan botmateriaal Herentals-Roggestraat voor Studiebureau Archeologie bvba

Fysisch antropologische begeleiding archeologische opgraving ‘Bree Kerk’ voor Studiebureau Archeologie bvba

Fysisch antropologische begeleiding archeologische opgraving St. Truiden Groenmarkt voor ARON bvba

Fysisch antropologische quick-scan botmateriaal Utrecht Nieuwe Stationsstraat voor BAAC Archeologie en Bouwhistorie

Determinatie en analyse inhumatiemateriaal afkomstig van de opgraving Weert Recollectenstraat voor Aeres Milieu

Determinatie en analyse inhumatiemateriaal afkomstig van de opgraving Vreren Vrinkseweg voor ARON bvba

Fysisch antropologische begeleiding en evaluatierapport van het archeologisch proefsleuvenonderzoek mgr. Bekkersplein te Haaren voor Geonius Archeologie

Fysisch antropologische quick-scan botmateriaal Bachte-Maria-Leerne-Leernsesteenweg voor De Logi & Hoorne bvba

Fysisch antropologische quick-scan botmateriaal ‘Gentbrugge – Het kamp’ voor de Logi & Hoorne bvba.

Waardering botmateriaal Tongeren Basiliek voor Teseum

Determinatie en analyse inhumatiemateriaal afkomstig van de opgraving Halle Beestenmarkt voor Studiebureau Archeologie bvba

Fysisch antropologische begeleiding en evaluatierapport archeologisch preufsleuvenonderzoek Asse Nieuwstraat voor Studiebureau Archeologie bvba

Fysisch antropologische begeleiding en evaluatierapport archeologische opgraving Maaseik voor Studiebureau Archeologie bvba.

Opnemen film Nationale Archeologiedagen over Halle Beestenmarkt voor Erfgoed Vlaams Brabant.

Fysisch antropologische determinatie inhumatiemateriaal afkomstig van de opgraving Maaseik Bleumertstraat voor Studiebureau Archeologie bvba.

Fysisch antropologische determinatie van crematiemateriaal afkomstig van de opgraving Tiel-Passewaaij voor SOB Research.

Fysisch antropologische determinatie inhumatiemateriaal afkomstig van de opgraving Borgloon-Sint Odulphuskerk voor Studiebureau Archeologie bvba.

Fysisch antropologische veldbegeleiding proefsleuvenonderzoek Guvelingen-Kerk voor Studiebureau Archeologie bvba.

Fysisch antropologische determinatie menselijk botmateriaal afkomstig uit twee knekelkuilen van het proefsleuvenonderzoek in Oud-Gastel Sint Bernardushof voor Econsultancy.

Fysische Antropologische determinatie menselijk skeletmateriaal afkomstig van het archeologisch onderzoek Sint Truiden-Groenmarkt voor ARON bvba.

Presentatie Belgische Archeologiedagen 2021 over de opgraving van Maaseik Bleumertstraat.

Fysisch antropologische veldbegeleiding bij het archeologisch onderzoek te Langdorp-Kerk voor Studiebureau Archeologie bvba.

Fysisch antropologische veldbegeleiding bij de opgraving van het graf op het terrein van Stichting Kasteel Valkenburg voor RAAP.

Fysisch antropologische determinatie van het menselijk skeletmateriaal afkomstig van de opgraving op het terrein van Stichting Kasteel Valkenburg voor RAAP.

Inpakken ‘boomzerkskelet’ voor Museum de Domijnen.

Fysisch Antropologische veldbegeleiding van het proefsleuvenonderzoek te Oplinter voor Condor Archaeological Research bvba.

13.-fistels-sk-5

Publicaties

Specialistische deelrapporten in diverse archeologische rapportages

Berk, B.W.M.; Hongerende Hoge Heren? Onderzoek naar 18e en begin 19e-eeuwse begravingen uit de Nieuwstadskerk te Zutphen, Amsterdam, 2007.

Afstudeeronderzoek, beoordeeld met het cijfer 9, gevolgd door cum laude afstuderen aan de Vrije Universiteit Amsterdam

Berk, B., 2012: De inhumaties, in: E. Blom, L.M.B. van der Feijst & H.A.P. Veldman (red.), Plangebied Keizershoeve I. Archeologisch onderzoek op ‘De Grote Aalst’ te Ewijk, ADC-rapport 2000, Amersfoort, 260-266.

Berk, B., 2012: Fysisch antropologisch onderzoek van ‘Meta’, in: W. Jezeer & L.P. Verniers (red.), De Plantage: Een nieuwe wijk, een rijk verleden. Een archeologische opgraving op De Plantage in Meteren (gemeente Geldermalsen), ADC-rapport 2713, Amersfoort, 88-91.

Berk, B., 2012: Fysisch antropologisch onderzoek, in: S.W. Williams-Kodde, Archeologie rond de dorpskerk. Onderzoek aan de Dorpsstraat 71 te Heinkenszand, ADC-rapport 3075, Amersfoort, 23-33.

S.A.M. Lemmers, A.G.F.M. Cuijpers en Berk, B., 2012: Fysisch antropologisch onderzoek, in: E. Blom, L.M.B. van der Feijst en H.A.P. Veldman (red.), Bewoning en begraving in Ewijk. Een proefsleuvenonderzoek en opgraving in Keizershoeve II, ADC-rapport 3150, Amersfoort, 127-144.

Berk, B., 2012: Fysisch antropologische waardering, in: E. Mertens & N.M. Prangsma (red.), De begraafplaats van de St. Gudulakerk te Lochem. Een archeologische begeleiding ter hoogte van de Bierstraat/Kleine Markt, ADC-rapport 3290, Amersfoort, 20-24.

Berk, B., 2013: Rapportage fysisch-antropologische determinatie – inhumaties uit de N.H. Kerk, in: B.A. Corver, N.H. Kerk, Leimuiden Gemeente Kaag en Braassem. Archeologische opgraving en begeleiding, IDDS Archeologie rapport 1487, Noordwijk, 13-26.

Berk, B. 2013: Fysisch Antropologisch Onderzoek, in: Deville, T., G. de Nutte, R. Simons, B. Berk, S. Houbrechts, 2013: Bonderstraat te Lafelt (gem. Riemst), Condor Rapporten 109

Berk, B., 2014: Inhumatieresten, in: Mervis, D., I. van Kerkhoven en B. Berk, Groenplaats te Oud-Rekem (gemeente Lanaken). Archeologisch bureau- en proefsleuvenonderzoek, Condor Rapporten 145, 92-101.

Berk, B., 2014: Crematieresten, in: I. van Kerkhoven, R. Simons en T. Deville, 2014: Vijftig tinten bruin. Europark te Lanaken (gem. Lanaken), Condor Rapporten 175.

Berk, B. 2016: Fysisch Antropologische Determinatie van de inhumaties afkomstig van de archeologische opgraving te Gent Minnemeers, in: Billemont, J., S. Sadones, R. Vanoverbeke, 2016: Archeologische Opgraving aan de Minnemeers te Gent, BAAC Vlaanderen Rapport nr. 266.

Berk, B., 2017: Fysisch Antropologisch Onderzoek, in: Deville, T., S. Houbrechts, R. Simons, G. De Nutte, R. Paulussen, B. Berk, Kerkstraat te Hoeselt (gem. Hoeselt). Definitief archeologisch onderzoek, opgraving, Condor Rapporten 93.

Berk, B., 2017: Menselijk Skeletmateriaal, in: Horssen, J., 2017: Van gebed tot gebulder, archeologisch onderzoek naar een klooster en een artilleriemagazijn aan de Paardenmarkt in Delft, Delftse Archeologische Rapporten 128, Sidestone Press, Leiden.

Berk, B., 2017: Skeletten, in: Horssen, J., 2017: Graven voor de deur. Archeologisch onderzoek naar het marktplein en het kerkhof op de Markt in Delft, Delftse Archeologische Rapporten 129, Sidestone Press, Leiden.

Berk, B., M. van Velzen-Barendsen, 2020: Begraven in de kerk – archeologisch en fysisch antropologisch onderzoek naar de begravingen in de Sint Jan te Zutphen, in: Krijnen, J., M. van Velzen-Barendsen (eds), 2020: De Nieuwstadskerk in Zutphen, 750 jaar bouwgeschiedenis, restauratie, inrichting, Zutphen.

Contact

Birgit Berk
Birgit Berk Fysische Antropologie
T: +31 (0)6 41 69 7047
E: birgit@birgitberk.nl
W: birgitberk.nl

KNA Specialist: 13971676

contactfoto

©  2022. Alle rechten voorbehouden | Content: Birgit Berk | Kvk nr. 51332728 | Webdesign: ideebv  | Fotografie: Mark Kuipers